În Eswatini, regatul în care regele și cele 15 soții ale sale trăiesc o viață de lux, bunicile sunt nevoite să cultive marijuana pentru a putea hrăni nepoții și copiii orfani rămași în grija lor în urma epidemiei de SIDA. Oamenii numesc zona „grădinile Edenului”, dar femeile ajung să se prostitueze și să facă afaceri ilegale pentru a supraviețui.

În Nhlangano, în sudul Eswatini, multe dintre bunici au rămas singurul sprijin pentru copiii orfani din sudul Africii. Parcelele de marijuana sunt ascunse în pădurile din munți. Doar în jurul unui mic sat, jurnaliștii Guardian au numărat 17 astfel de plantații.

Noncedo Manguya a avut trei copii, dar toți au murit după ce s-au infectat cu HIV și i-au lăsat în grijă cinci nepoți. Ea a rămas unicul întreținător al familiei sale din care fac parte, pe lângă cei cinci nepoți, și alți doi copii rămași în grija ei după moartea părinților lor. La 59 de ani, Manguya încearcă să câștige bani cultivând ilegal marijuana pe care o vinde dealerilor din Africa de Sud.

„Sărăcia m-a împins să fac asta. Nu există locuri de muncă, copiii trebuie să meargă la școală, dar guvernul nu ne ajută deloc. Ajung să fac lucruri ilegale ca să pot avea grijă de ei”, spune ea.

Lasă un răspuns